Народното събрание провежда първия за тази година парламентарен контрол, в който

...
Народното събрание провежда първия за тази година парламентарен контрол, в който
Коментари Харесай

Питат Василев за какво са похарчени 9 млрд. лв. в края на 2021 г.

Народното заседание провежда първия за тази година парламентарен надзор, в който на въпроси на депутати дават отговор министър председателят Кирил Петков и министри.

Въпрос към финансовия министър Асен Василев защо са изхарчени над 9 милиарда лв. в края на годината зададе депутатът от Движение за права и свободи Петър Чобанов.

" Наблюдават се сигнали, че се завръщат рецидиви от предишното. Към края на декември са осчетоводени тад 9 милиарда разноски, като огромна част са трансферирани към тази година. Ще продължите ли тази фискална тактика, която беше прилагани толкоз години от ГЕРБ и защо бяха изхарчени тези пари ", попита Петър Чобанов. 

Асен Василев отговори, че доста подробна разбивка на направените разноски е била предоставена.

2.5 милиарда лева  отидоха за подкрепяне на пенсионерите, за обществено подкрепяне, за подкрепяне на бизнеса по време на пандемията и спомагателни средства за опазване на здравето и за лекарите на първа линия.

Отделно от това с решение на Народното събрание в допълнение бяха разпределени 1.2 милиарда лв. - 750 млн. лв. за добавки от 60 лв. на пенсиите за интервала януари - юни 2022-а и 450 млн. лв. за енергийни помощи. 

Основното бе, че за сметка на спестявания в Централния бюджет бяха предоставени 410 млн. лв. за енергийни помощи в допълнение на към този момент плануваните 450 млн. лв., т.е. тези помощи са общо 860 млн. лв..

От преструктурирания на средствата за COVID и от спестявания на министерствата бяха заделени още 100 млн. лв. за финансиране на мярката за имунизиране на възрастните хора по 75 лв. за първа и за трета доза надлежно. Както и бяха поставени в набирателни сметки част от средствата, планувани в актуализацията най-много за поддръжка на бизнеса, които не бяха изхарчени през 2021-а, с цел да могат да бъдат употребени през 2022-а. Справките за всеки един от тези разноски са ви предоставени.

Последното пленарно съвещание за седмицата планува единствено въпроси към представители на Министерския съвет

Според парламентарния устав блиц контролът ще бъде всеки първи петък на месеца.

Премиерът Кирил Петков ще взе участие и в постоянния парламентарен надзор.

Групата на ГЕРБ-СДС ще го пита за цялостната политика, която ще води кабинетът във връзка с вложенията.

Вицепремиерът по климатичните политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов и правосъдният министър Надежда Йорданова ще дават отговор на въпроси на социалистите за открити наказателни процедури от Европейски Съюз против България.

В контролът ще вземат участие още министрите на опазването на здравето енергетиката, на земеделието, и на превоза и известията.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР